YENİ ÜRÜN

Selecto Gıda/İçecek Sanayi Filtrasyon Sistemleri

Post-mix Filtreleri

Big-Bubba Kartuj Filtreler

FILTRAN KARTUJ FİLTRELER

NSF Onaylı Antiskalantlar

SERAMİK MEMBRANLAR

VIPOL ANTİSKALANTLAR 

 MEMBRAN YIKAMA KİMYASALLARI  

ALGASİD - YOSUN ÖNLEYİCİ

 

Bize Ulaşın :

Ferhatpaşa Mh. Mareşal Fevzi Çakmak Cad. No:28/A

Ataşehir/İstanbul

Tel:0216 660 04 10 -11

Fax: 0216 660 04 71


e-mail: info@ceyka.com.tr

 

 

 

 

 

 

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ TABLOLARI
 
TABLO 1: KITAİÇİ SU KAYNAKLARININ SINIFLARINA GÖRE KALİTE KRİTERLERİ
 
SU KALİTE SINIFLARI
SU KALİTE PARAMETRELERİ
I
II
III
IV
A) Fiziksel ve inorganik- kimyasal
      Parametreler
 
 
 
 
    1) Sıcaklık (oC)
25
25
30
> 30
    2) pH
6.5-8.5
6.5-8.5     
6.0-9.0
6.0-9.0 dışında
    3) Çözünmüş oksijen (mg O2/L)a
8
6
3
< 3
    4) Oksijen doygunluğu (%)a
90
70
40
< 40
    5) Klorür iyonu (mg Cl‾/L)
25
200
400b
> 400
    6) Sülfat iyonu (mg SO4=/L)
200
200
400
> 400
    7) Amonyum azotu (mg NH4+-N/L)
0.2c
1c
2c
> 2
    8) Nitrit azotu (mg NO2‾-N/L)
0.002
0.01
0.05
> 0.05
    9) Nitrat azotu (mg NO3‾-N/L)
5
10
20
> 20
 10) Toplam fosfor (mg   P/L)
0.02
0.16
0.65
> 0.65
 11) Toplam çözünmüş madde (mg/L)
500
1500
5000
> 5000
 12) Renk (Pt-Co birimi)
5
50
300
> 300
 13) Sodyum (mg Na+/L)
125
125
250
> 250
B) Organik parametreler
 
 
 
 
    1) Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) (mg/L)
25
50
70
> 70
   2) Biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ) (mg/L)
4
8
20
> 20
    3) Toplam organik karbon (mg/L)
5
8
12
> 12
    4) Toplam kjeldahl-azotu (mg/L)
0.5
1.5
5
> 5
    5) Yağ ve gres (mg/L)
0.02
0.3
0.5
> 0.5
    6) Metilen mavisi ile reaksiyon veren
        yüzey aktif maddeleri (MBAS) (mg/L)
0.05
0.2
1
> 1.5
    7) Fenolik maddeler (uçucu) (mg/L)
0.002
0.01
0.1
> 0.1
    8) Mineral yağlar ve türevleri (mg/L)
0.02
0.1
0.5
> 0.5
    9) Toplam pestisid (mg/L)
0.001
0.01
0.1
> 0.1
C) İnorganik kirlenme parametrelerid
 
 
 
 
    1) Civa (μg Hg/L)
0.1
0.5
2
> 2
    2) Kadmiyum (μg Cd/L)
3
5
10
> 10
    3) Kurşun (μg Pb/L)
10
20
50
> 50
    4) Arsenik (μg As/L)
20
50
100
> 100
    5) Bakır (μg Cu/L)
20
50
200
> 200
    6) Krom (toplam) (μg Cr/L)
20
50
200
> 200
    7) Krom (μg Cr+6/L)
Ölçülmeyecek kadar az
20
50
> 50
    8) Kobalt (μg Co/L)
10
20
200
> 200
    9) Nikel (μg Ni/L)
20
50
200
> 200
 10) Çinko (μg Zn/L)
200
500
2000
> 2000
 11) Siyanür (toplam) (μg CN/L)
10
50
100
> 100
 12) Florür (μg F‾/L)
1000
1500
2000
> 2000
 13) Serbest klor (μg Cl2/L)
10
10
50
> 50
 14) Sülfür (μg S=/L)
2
2
10
> 10
 15) Demir (μg Fe/L)
300
1000
5000
> 5000
 16) Mangan (μg Mn/L)
100
500
3000
> 3000
 17) Bor (μg B/L)
1000e
1000e
1000e
> 1000
 18) Selenyum (μg Se/L)
10
10
20
> 20
 19) Baryum (μg Ba/L)
1000
2000
2000
> 2000
 20) Alüminyum (mg Al/L)
0.3
0.3
1
> 1
 21) Radyoaktivite (pCi/L)
 
 
 
 
        alfa-aktivitesi
1
10
10
> 10
        beta-aktivitesi
10
100
100
> 100
D) Bakteriyolojik parametreler
 
 
 
 
    1) Fekal koliform(EMS/100 mL)
10
200
2000
> 2000
    2) Toplam koliform (EMS/100 mL)
100
20000
100000
> 100000
(a) Konsantrasyon veya doygunluk yüzdesi parametrelerinden sadece birisinin sağlanması yeterlidir.
(b) Klorüre karşı hassas bitkilerin sulanmasında bu konsantrasyon limitini düşürmek gerekebilir.
(c) PH değerine bağlı olarak serbest amonyak azotu konsantrasyonu 0.02 mg NH3N/L değerini geçmemelidir.
(d) Bu gruptaki kriterler parametreleri oluşturan kimyasal türlerin toplam konsantrasyonlarını vermektedir.
(e) Bora karşı hassas bitkilerin sulanmasında kriteri 300 μg/L’ye kadar düşürmek gerekebilir.
TABLO 2: GÖLLER, GÖLETLER, BATAKLIKLAR VE BARAJ HAZNELERİNİN ÖTROFİKASYON
KONTROLÜ SINIR DEĞERLERİ
 
 
 
İstenen özellikler
Kullanım alanı
Doğal koruma alanı
ve rekreasyon
Çeşitli kullanımlar için (doğal olarak
tuzlu, acı ve sodalı göller dahil)
pH
6.5-8.5
6-10.5
KOİ (mg/L)
3
8
ÇO (mg/L)
7.5
5
AKM (mg/L)
5
15
Toplam koliform sayısı (EMS)/100 mL
1000
1000
Toplam azot (mg/L)
0.1
1
Toplam fosfor (mg/L)
0.005
0.1
Klorofil-a (mg/L)
0.008
0.025
 
 
 
TABLO 3: REKREASYON AMACIYLA KULLANILAN KIYI VE DENİZ SULARININ SAĞLAMASI
GEREKEN STANDART DEĞERLER
Parametre
Standart
Düşünceler
Renk
Doğal
Estetik açıdan deniz suyunun doğal renginden farklı olmamalıdır.
Koku ve tat
Doğal
Doğal koku ve tadı dışında olamaz.
Işık geçirgenliği
2 metreden fazla
Estetik açıdan deniz suyunun doğal bulanıklığından farklı olmamalıdır. Bu değer Secchi disk ölçümüyle 2 metreden az olamaz.
pH
6-9
 
Yağ ve gres (mg/L)
 
Estetik açıdan deniz suyunun doğal yağ ve gres içeriğinden farklı olmamalıdır.
Toplam koliform (EMS/100 mL)
1000
15 günde bir periyodik, şüPHeli durumlarda ise İdarenin isteği üzerine; çoklu tüp fermentasyon veya membran filtre tekniği ile
Fekal Streptococ(EMS/100 mL)
100
Membran filtre tekniği ile
Enterovirus(PSU/10 L)
0
Membran filtre tekniği ile
Fekal koliform (EMS/100 mL)
200
 
Metilen mavisi ile reaksiyon veren yüzey aktif maddeler (mg/L)
Kalıcı köpük teşkil etmeyecek seviyede olacaktır. Ayrıca 0.3 mg/L lauril sülfat eşdeğerinin altında olmalıdır.
Herhangi bir şüpheli durumda ilgili İdarenin isteği üzerine yapılan analiz üzerinden mg/L lauril sülfat eşdeğeri olarak
Fenoller (mg/L)
Fenol kokusu duyulmayacak kadar az olacak ancak 0.005 mg/L’nin altında olması gerekir.
Herhangi bir şüpheli durumda ilgili İdarenin isteği üzerine fenol analizi yapılıp verilen değerin aşılmaması gerekir.
Çözünmüş oksijen
Doygunluğu % 80’den az olmayacaktır.
 
Katran kalıntıları ve yüzen maddeler
Bulunmayacaktır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 TABLO 4: DENİZ SUYUNUN GENEL KALİTE KRİTERLERİ
Parametre
Kriter
Düşünceler
pH
6.0-9.0
-
Renk ve bulanıklık
Doğal
Doğal suiçi yaşam için gerekli fotosentez aktivitesinin, ölçüm derinliğindeki normal değerini % 90’dan fazla etkilemeyecek kadar olmalıdır.
Yüzer madde
-
Yüzer halde yağ, katran vb. sıvılarla çöp vb. sıvılarlara çöp vb. katı maddeler bulunamaz.
Askıda katı madde (mg/L)
30
-
Çözünmüş oksijen (mg/L)
Doygunluğun % 90’nından fazla
Çözünmüş oksijen değerleri derinlik boyunca izlenmelidir.
Parçalanabilir organik kirleticiler
-
Seyreldikten sonra çözünmüş oksijen varlığını yukarıda öngörülen değerden daha fazla tehlikeye düşürecek miktarda olmamalıdır.
Ham petrol ve petrol türevleri (mg/L)
0.003
Su, biyota ve sedimanda ayrı değerlendirilmeli ve tercihan hiç bulunmamalıdır.
Radyoaktivite
-
Sözkonusu deniz ortamına ait doğal radyoaktivite tür ve seviyeleri aşılmayacaktır. Yapay radyoaktivite ölçülmeyecek düzeyde bulunacaktır.
Üretkenlik
-
Söz konusu deniz ortamına ait mevsimsel üretkenlik seviyeleri korunacaktır.
Zehirlilik
Bulunmayacak
 
Fenoller (mg/L)
0.001
 
Çeşitli ağır metaller
 
 
Bakır, (mg/L)
0.01
 
Kadmiyum, (mg/L)
0.01
 
Krom, (mg/L)
0.1
 
Kurşun, (mg/L)
0.1
 
Nikel, (mg/L)
0.1
 
Çinko, (mg/L)
0.1
 
Civa, (mg/L)
0.004
 
Arsenik, (mg/L)
0.1
 
Amonyak, (mg/L)
0.02
 
 
TABLO 5: GIDA SANAYİİ ATIK SULARININ ALICI ORTAMA DEŞARJ STANDARTLARI
Tablo 5.1: Sektör: Gıda Sanayii (Un ve Makarna Üretimi)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
250
200
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
120
100
pH
 
6-9
6-9
 
                       Tablo 5.2: Sektör: Gıda Sanayii (Maya Üretimi)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE  
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
1200
1000
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
200
100
YAĞ VE GRES
(mg/L)
 60
 30
pH
 
6-9
6-9
 
Tablo 5.3: Sektör: Gıda Sanayii (Süt ve Süt Ürünleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE  
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
170
160
YAĞ VE GRES
(mg/L)
60
30
pH
 
6-9
6-9
Tablo 5.4: Sektör: Gıda Sanayi (Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması ve Sıvı Yağ Rafinasyonu-Zeytinyağı Hariç)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT
NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE  
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
200
170
YAĞ VE GRES
(mg/L)
60
30
pH
6-9
6-9
 
 
Tablo 5.5: Sektör: Gıda Sanayii (Zeytinyağı ve Sabun Üretimi, Katı Yağ Rafinasyonu)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE 
 24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
250
230
YAĞ VE GRES
 (mg/L)
 60
 40
pH
 -
6-9
6-9
 
 
Tablo 5.6: Sektör: Gıda Sanayii (Mezbahalar ve Entegre Et Tesisleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
250
160
YAĞ VE GRES
(mg/L)
30
20
pH
-
6-9
6-9
 
 
Tablo 5.7: Sektör: Gıda Sanayii (Balık ve Kemik Unu Üretimi)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
ANLIK NUMUNE
KOMPOZİT
 NUMUNE
 2 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
-
140
ÇÖKEBİLİR KATI MADDE
(ml/L)
0.5
-
 
 
Tablo 5.8: Sektör: Gıda Sanayii (Hayvan Kesimi Yan Ürünleri İşleme ve Benzeri Tesisler)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
 2 SAATLİK
KOMPOZİT NUMUNE  
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI KOİ)
(mg/L)
200
160
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
100
60
YAĞ VE GRES
(mg/L)
30
20
pH
 -
6-9
6-9
 
 
 Tablo 5.9: Sektör: Gıda Sanayii (Sebze, Meyva Yıkama ve İşleme Tesisleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
150
100
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
200
100
pH
6-9
6-9
 
Tablo 5.10: Sektör: Gıda Sanayii (Bitki İşleme Tesisleri ve Benzerleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
200
150
BALIK BİYODENEYİ (ZSF)
 -
4
3
pH
 -
6-9
6-9
 
 
Tablo 5.11: Sektör: Gıda Sanayii (Şeker Üretimi ve Benzerleri)
 
 Tablo 5.11.a: Kondenzasyon Suları İle Seyrelme Yok İse
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
 2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE  
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
500
450
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
100
80
BALIK BİYODENEYİ (ZSF)
 -
4
-
 
 
Tablo 5.11.b: Kondenzasyon Suları İle Seyrelme Var İse
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
60
-
BALIK BİYODENEYİ (ZSF)
-
4
-
 
 
Tablo 5.12: Sektör: Gıda Sanayii (Tuz İşletmeleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT NUMUNE
24 SAATLİK
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
200
100
pH
6-9
6-9
 
 
Tablo 5.13: Sektör: Gıda Sanayii (Tarla Balıkçılığı)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
 2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
50
30
 
 
Tablo 5.14: Sektör: Gıda Sanayii (Su Ürünleri Değerlendirme)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
300
250
YAĞ VE GRES
(mg/L)
30
20
pH
 -
6-9
6-9
 
 
Tablo 5.15 : Gıda Sanayi ( Büyükbaş, Küçükbaş Hayvan Besiciliği ve Tavukhaneler)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
NUMUNE 
 24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
500
400
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
200
150
AMONYUM AZOTU (NH4-N)
(mg/L)
20
15
FOSFAT FOSFORU(PO4-P)
(mg/L)
3
2
pH
 -
6-9
6-9
 
 
 
 
 
TABLO 6: İÇKİ SANAYİİ ATIK SULARININ ALICI ORTAMA DEŞARJ STANDARTLARI
 
Tablo 6.1: Sektör: İçki Sanayii (Alkolsüz İçkiler Meşrubat Üretimi ve Benzerleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
160
110
pH
 -
6-9
6-9
 
 
 
 
Tablo 6.2: Sektör: İçki Sanayii (Alkol, Alkollü İçki Üretimi ve Benzerleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE  
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
300
200
pH
 
6-9
6-9
 
 
Tablo 6.3: Sektör: İçki Sanayii (Malt Üretimi, Bira İmali ve Benzerleri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
NUMUNE 
 24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
120
100
pH
 -
6-9
6-9
 
 
Tablo 6.4: Sektör: İçki Sanayii (Melastan Alkol Üretimi)
 
 
PARAMETRE
 
BİRİM
 
ANLIK NUMUNE
KOMPOZİT
NUMUNE
2 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
-
400
ÇÖKEBİLİR KATI MADDE
(ml/L)
0.3
-
 
 
TABLO 7: MADEN SANAYİİ ATIK SULARININ ALICI ORTAMA DEŞARJ STANDARTLARI
 
Tablo 7.1: Sektör: Maden Sanayii (Kadmiyum Metali, Demir ve Demir Dışı Metal Cevherleri ve Endüstrisi, Çinko Madenciliği, Kurşun ve Çinkonun Rafinize Edildiği Tesisler, Kalsiyum, Florür, Grafit ve Benzeri Cevherlerin Hazırlanması) (*)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
80
60
ASKIDA KATI MADDE (AKM)
(mg/L)
70
50
KURŞUN (Pb)
(mg/L)
0.5
-
TOPLAM SİYANÜR (CN‾)
(mg/L)
0.1
-
DEMİR (Fe)
(mg/L)
3
-
ÇİNKO (Zn)
(mg/L)
3
-
SERBEST KÜKÜRT (S)
(mg/L)
15
10
BALIK BİYODENEYİ (ZSF)
-
4
-
CİVA (Hg)
(mg/L)
-
0.05
KADMİYUM (Cd)
(mg/L)
-
0,2
BAKIR (Cu)
(mg/L)
5
3
TOPLAM KROM
(mg/L)
2
1
pH
-
6-9
6-9
(*) Deniz dibi veya hidrotermal kaynaklı cevherlerde KOİ için 150 mg/l değerine izin verilir. Grafit cevherinin hazırlanmasında
KOİ konsantrasyonu 65 mg/l, demir konsantrasyon 10 mg/l   olarak kabul edilmiştir.
 
Tablo 7.2: Sektör: Maden Sanayii (Kömür Üretimi ve Nakli)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
 NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
200
100
ASKIDA KATI MADDE
(mg/L)
150
100
pH
 -
6-9
6-9
 
 Tablo 7.3: Sektör: Metalik Olmayan Maden Sanayii (Bor Cevheri)
 
PARAMETRE
 
BİRİM
KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK
KOMPOZİT
NUMUNE
24 SAATLİK
KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)
(mg/L)
100
-
BOR (B)
(mg/L)
500
-
BALIK BİYODENEYİ (ZSF)
 -
   8
-
pH
 -
6-9
6-9