Flotasyon Kimyasalları
Flotasyon, cevherleri yüzdürme yoluyla zenginleştirme metodudur. Bu metodla, cevherlerin zenginleştirilmesi, mineral tanelerini gangından ayırıp sıvı üzerinde teşekkül ettirilen köpükte toplamak, gangı ise sıvı altında bırakmak suretiyle sağlanır.
Flotasyon olayının devamlı olabilmesi için:
a- Bir mineralin diğerinden ayrılması için, cevherin yeterli derecede öğütülmüş olması (seperasyon temini),
b- Köpüğün devamlılığının sağlanması,
c- Mineral taneciklerini, hava baloncuklarına yapıştıran ortamın devamlı olması gereklidir.
Bütün bu şartların bir araya getirilmesi ile istenilen mineralin yoğunluğu suni olarak değiştirilmekte ve o mineral yüzdürülebilmektedir.
Bu amaç için kullanılan kimyasal maddelere “Flotasyon Reaktifleri” denir.
Flotasyon olayında kolay yüzebilen tanecikler, hidrofob özelliğe sahip olanlardır. Bu özellikte olmayan mineral taneciğini yüzdürebilmek için, tanecik tabii hidrofob değil ise yüzeyi değiştirilir. Aksi halda tanecik çöktürülmek isteniyorsa hidrofil yapmak gerekir.
Flotasyon olayının devamlı ve muntazam olması için, ortama köpürtücü ilave edilir ve mekanik yolla karıştırmak suretiyle köpük oluşumu sağlanır. Ortama flotasyon reaktifleri ilave edilerek mineral taneciklerinin hava baloncukları tarafından yakalanıp yüzeye taşınması temin edilir.
Flotasyon reaktifleri denilen bu maddelerin sınıflandırılması aşağıdaki gibidir:
Kollektörler.
Kollektörlerin görevi, minerali hidrofob yapmak, yani yüzeyini değiştirerek aktif hale getirmektir.
Düzenleyiciler.
1. pH düzenleyicileri,
2.Aktifleştiriciler,
Flotasyon problemlerinin bir çoğunda kullanılan kollektörler bazı minerallerin yüzeyini değiştiremezler. Bunun aksine mineral kazanılmak isteniyorsa, bir yardımcı kullanılarak kollektörle mineralin bir yüzey teşkil etmesi sağlanır.
3. Pasifleştiriciler,
Bu reaktifler, bazı mineral veya mineral grubunun yüzey gerilimini belirli bir zaman veya flotasyon olayının devamı süresince değiştirmek için kullanılır.
4. Kuvvetlendiriciler,
5.Koruyucular.
Köpürtücüler.
Flotasyon olayında gerekli köpük, sadece temiz su ile yapılamamaktadır. Köpük yapmak için muhakkak surette bir köpürtücü unsur kullanmak gerekir. Köpürtücülerin asıl görevi, flotasyon suyunun yüzey gerilimini azaltmaktır. Bundan gaye, mineral yüklü hava habbeciklerinin su yüzeyine çıktıkları zaman dağılmadan bir köpük yığını teşkil etmesinin teminidir. Yüzey gerilimi azalmadığı zaman yüzeye çıkan bir habbecik sert bir zemine çarpmış gibi olmakta ve patlayarak taşıdığı tanecikleri bırakmaktadır.